Amerikai zenei utazás 3D mozifilmen

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és a Discover America Hungary az Aréna Plaza moziban mutatta be 2019 április 9-én exkluziv vetítés keretében az America’s Musical Journey nevű 45 perces háromdimenziós filmet, amit a tengerentúlon már vetítenek az IMAX és 3D-s mozik.

A film lenyűgöző volt, bemutatta, hogyan született meg a különböző kultúrákból az USA-ba vándorolt emberek hatására a zene más-más műfaja, s miként vált egyre népszerübbé Amerikában a blues, a jazz, a rock, a gospel…New Orleanstól Memphisen át Chichagóig beutazhattuk képzeletben az Egyesült Államok azon területeit, városait, ahol a zene meghatározó volt, s találkozhattunk olyan nagyságokkal, mint például Elvis Presley, Louis Armstrong, vagy Gloria Estefan. A zene mellett ki kell emelni a film képi világát, csodás légifelvételeket mutattak be a nagy amerikai városokról.

A vetítés után egy meglepetésvendég érkezett az Aréna moziba, Little G. Weevil, a blues egyik meghatározó magyar egyénisége, akit a nagyközönség elsősorban az X-Faktor televíziós tehetségkutató műsor 2014-es ötödik évadának zsűritagjaként ismerhetett meg hazánkban. A meghívott vendégek élő interjút hallhattak a zenésszel, s kérdéseket is feltehettek neki.
Little G. Weevil dobosként kezdte, majd 17 évesen fordult érdeklődése a gitár felé. John Lee Hooker (amerikai bluesénekes) zenéje hatására kezdett bluest játszani. 1996-ban alapította első zenekarát, majd 1998-ban tűnt fel a Spo-Dee-O-Dee formációban, akikkel évekig járta Európát. 2001-ben megalapította saját együttesét, a Pure Blues-t.

Magyarországon blues zenészként dolgozott, minden idejét ennek a műfajnak szentelte, de úgy ítélte meg, stílusa kiteljesedéséhez, fejlődéséhez szükséges a kitekintés. 2004 szeptemberében a műfaj őshazájába, az Egyesült Államokba költözött, 2005-ben első európai blues zenészként egyéves szerződést írt alá a memphisi legendás Beale Street-en található Blues City Café-ban. Különösen nagy sikereket aratott az afroamerikai énekesnővel, Louisiana Mojo Queen-nel közös formációjuk. Első szólófelvételeit szintén 2005-ben, Memphisben készítette.
2007-ben az atlantai King Mojo Records lemezkiadóval szerződött, de egy évvel később első szólóalbumát Southern Experience címmel magánkiadásban jelentette meg. A megjelenést koncertturné követte az Egyesült Államokban, Európában és Kanadában.
Szóló karrierének második albuma, a The Teaser (2011) világszerte kitűnő kritikát kapott. A korong számos amerikai és nemzetközi blues slágerlista dobogós helyén szerepelt, illetve egy hónapig vezette a blues slágerlistát Franciaországban. A neves brit Mojo magazin is az év tíz legjobb albuma közé választotta.
2013 januárjában Little G. Weevil megnyerte a Blues Foundation (Blues Világszervezet) által évente megrendezésre kerülő International Blues Challenge (Nemzetközi Blues Kihívás) versenyét szóló/duó kategóriában. Ugyanekkor kategóriája legjobb gitárosa címet is megszerezte. A négy napos maratoni megmérettetésen 17 ország több mint 200 indulója közül bizonyult Little G. Weevil a legjobbnak. A díjátadó gálának z Orpheum Theater adott otthont Memphisben.
2013. július 23-án megjelent harmadik önálló CD-je (a VizzTone Label Group kiadásában), Moving címmel. A címadó dalban felhangzik a „long way to Georgia from my sweet Balaton Lake…” sor, mellyel a magyar gyökereire utal. Az angliai Mojo magazin az év három legjobb albuma közé választotta a lemezt. A világ összesített blues rádió lejátszási listáján két hónapig az első tíz között volt az album; 2013 októberében a harmadik helyen tetőzött.
2013 decemberében a blues műfajában legrangosabb elismerésnek számító Blues Music Awardra jelölték „Az év akusztikus előadója” (Acoustic Artist of the Year) kategóriában.
Moving című albuma 2014-ben Blues Blast Music Award jelölést kapott „Az év akusztikus albuma” kategóriában.

www.discoveramerica.hu                                VisitTheUSA.com