Villány egyik meghatározó pincészete: a Günzer Családi Birtok

Egy igazi villányi családi borászat. Nem akarnak többek lenni és nem akarják a feje tetejére állítani a világot sem. Kizárólag arra törekszenek, hogy tiszta, fajtajelleges borokat készítsenek, olyanokat, amelyek az évjárat sajátosságait is tükrözik.
„Szerintünk fontos, hogy a bor adjon egyfajta biztonságérzetet. Ezért is törekszünk mindenekfelett a tisztaságra, a precizitásra, a jó arányokra és a stílusbeli következetességre.” – Günzer Zoltán.

A Villányi borvidéken generációk óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A családi gazdaság 1990-ben kezdte meg működését, kezdetben félhektárnyi ültetvénnyel, évi 1500 palack bor értékesítésével. Mára 25 hektár saját területtel rendelkeznek 200 000 palack bor értékesítése mellett. A szőlők között megtalálhatóak a könnyed és gyümölcsös borokat adó fajták (Portugieser, Pinot Noir, Kadarka) valamint a testesebb, érlelésre szánt fajták is (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos). Az évjáratok között különbséget tesznek, hogy klasszikus vagy prémium borok készülnek.

A szüret a fehér- és rozéborok alapanyagával kezdődik augusztus 20 és szeptember 20 között. A prémium borokra szánt ültetvényeket ekkor 50-70%-ban leszüretelik és a rajta maradó szőlő a teljes érési állapotig fent marad, ami akár október utolsó napjai.

A kézi szüretelés után a fürtök, majd a bogyók válogatáson mennek keresztül. Ezzel a módszerrel minden nem kívánatos részt (levél, kocsány, sérült bogyó) eltávolítanak. Erjesztés előtt döntik el, hogy a bogyók egészben vagy roppantva kerüljenek a tartályba. A könnyed, gyümölcsös borok egész-bogyósan, míg az évjáratos, testesebb borokat adó szőlőszemek roppantva.

A Villányi-hegység lábánál, családias hangulatú borteraszuk berendezése toszkán hangulatot idéz. A sok fa, bontott tégla, bőr és meleg színek igazán otthonossá teszik az itt eltöltött időt. Szőlőhegyi panoráma és csodás naplemente koronázza az itt kóstolt prémium borok élményét.

Villány egyik meghatározó pincészete:

Günzer Családi Birtok
7773 Villány, Oportó u. 6.
+36/20-468-31-26
www.gunzer.com (ez webshop is)