A szlovéniai Vintgar-szurdok – koronavírus mentesítve!

A meredek sziklafalak között tajtékzó patak vájta Vintgar-szurdok (Soteska Vintgar) Szlovénia egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. Ha a Bledi-tó környékén jársz, vagy a Bohinji-tónál pihensz, akkor keress magadnak időt arra, hogy elmenj és megnézd a Vintgar-szurdokot! Hidd el, megéri!

Bled-ből Gorje falu irányába kell autózni, majd Jesenice, s Vintgar felé. A szurdok bejáratánál található a fizetős parkoló (5 euro), s innen már csak pár lépés a pénztár, ahol 10 euroért kaphatsz felnőtt jegyet, a diákoknak 6, a gyerekeknek csak 3 eurót kell fizetniük.

A Bled-től nem messze, kocsival 10 percre fekvő szurdokot 1891-ben fedezték fel, majd a meredek sziklafalba rögzített függőjárdák segítségével tették látogathatóvá a turisták számára.

A szurdok 1600 m hosszú, és helyenként 150 méter magas sziklafalak között kanyarog a Radovna patak. A fából épített járdák és hidak a szurdok teljes hosszában rendkívül megkönnyítik a látogatást.

Néhány helyen haragosan zúg a patak, máshol kisimul a víztükör, az út végén a 16 m magas Šum vízesésnél hagyja el a szurdokot.

Nyári hétvégeken látogatók tömege veszi birtokba a szurdokot, lerontva a hely élvezeti értékét, ha lehetőséged van rá inkább hétköznap utazz ide.
A szurdok végig járása könnyű feladat, azonban érdemes legalább egy csúszásbiztos, megfelelő talpú túracipőt húzni, a jellegzetes, kissé hűvösebb mikroklíma miatt hasznos dolog egy vékony pulóvert is a hátadra ölteni. Nem árt egy üveg víz sem, ha van nálad, hogy a túra során hidratáld magad. Ha nem is a lefelé vezető látvány úton, hanem inkább visszafelé irányba.

A szurdok április közepétől október végéig naponta 8.00-19.00 óráig tart nyitva, s a koronavírus miatt 2020 nyarától egyirányú lett. Ez azt jelenti, hogy a függőjárdákon szembe nem mehet senki a turistákkal, nehogy valaki a másik arcába köhögjön véletlenül.
Ha végeztél a szurdokban a túrával, akkor két választásod van, egy másfél órás, vagy egy 45 perces visszautat célozhatsz meg, hogy elérd az autóparkolót.

Jómagam a hosszabbik utat választottam, mert a rövidebbnél nagyon sok lépcsőt kell megmászni, legalább 200 lépcsőfokot. Ennek az útnak egy része a sziklák csúcsain, pontosan a szurdok felett halad el.
A hosszabb úton egy árnyékos erdőn kellett átkelnem, kb. 80 méternyi szintkülönbséget megtéve. Ez sem volt persze könnyű… A Szent Katalin templomnál elhaladva megpihentem egy büfében, majd elsétáltam a Gorenjsko oltárának nevezett hegyoldalon a parkolóig.
Csodás nap volt, boldogan tértem vissza a szálláshelyemre, a Vila Bled 4 csillagos hotelbe, amelynek saját strandja van, így rögtön megmártózhattam a kristálytiszta Bledi-tó friss, 22 fokos vizében.
www.vintgar.si