Boszorkánymúzeum és sólyom-show a riegersburgi várban!

A magyar határtól 30 km-re található Riegersburg Stájerországban. A Genusshotelben szálltunk meg 2020. augusztus közepén, amely ugyan csak 4 csillagos, de nyugodtan kitehetnék rá az ötödik csillagot is, mert annyira luxus. Csodásak a szobái, a wellness és uszoda részlege, s az étterme szinte Michelin-csillagos nívón szolgálja ki a vendégeket. Olyan öt fogásos guormet vacsorát tálaltak itt, amit sokáig nem fogunk feledni.

A Genusshotel Riegersburg (www.genusshotel-riegersburg.at) szobájának erkélyéről, mint ahogy a medencéből is Ausztria egyik legszebb és legnagyobb erődítménye, a kitűnő állapotban fennmaradt Riegersburg vára lenyűgöző látványt nyújt a 200 méter magas vulkáni kúp bazaltszikláján. Nem volt kérdés, hogy egyik nap ide ellátogatunk.
A hoteltől a középkori vár 5 percre van kocsival. (www.dieriegersburg.at)

A parkolóból fel lehet gyalogolni a sziklaszirtre, de sikló is üzemel. Mi ezt választottuk, s egy 28 euró/fő áron kínált jegyet, amiben a felvonó ára, a napi kétszer, délelőtt és délután sorra kerülő különleges sólyom-show egyike, a vár és a múzeumlátogatás is benne foglaltatik.
A várban gazdagon díszített termeket találunk. A dísztermek közül a legszebb nekünk az 1600 körül kialakított intarziás ajtókkal ellátott, díszes kazettás mennyezettel borított, lovagterem és a barokk stukkódíszes Fehér-terem volt.

A belső termek a 17. században épültek ki, mint ahogy a ma látható bástyák, kapuk és más védművek is.
Sok évszázados történelme során a riegersburgi vár bevehetetlennek bizonyult. A legjelentősebb stájer határvár 3 km-es várfallal körülvett, 7 kapus és 11 bástyás lovagvár volt, visszaverte a magyarok és a törökök támadásait egyaránt. 1822 óta a vár a Liechtenstein hercegi család birtokában van a mai napig.
A jellemzően késő reneszánsz és barokk jellegű épületegyüttes két- és háromszintes, két hosszúkás udvar köré szerveződik. A vár legrégebbi részei a középkori eredetű várkápolna és a négyzetes torony.

A legjobban a boszorkánymúzeum megtekintése érdekelt minket. Ez a hely 12 termen keresztül a boszorkányüldözés középkori tárgyi emlékeit őrzi. A termekben viaszfigurák, korabeli dokumentumok, kínzóeszközök és a legkülönbözőbb kivégzési módozatok kerülnek bemutatásra.

A környék a boszorkányperek híres központja volt a középkorban, a hírhedt feldbachi boszorkányper a közelben zajlott, melynek 95 máglyán elégetett elítélt esett áldozatul. Egészen a 18. század közepéig folytatták a boszorkányüldözést Stájerországban, mintegy 300 nőt ítélve halálra. Akadt, akit azzal vádoltak, hogy miatta volt jégeső a környéken, s emiatt kellett meghalnia…

A várból lefelé sétálva találjuk meg a sólyom-show helyszínét. Félkör alakban épített lelátón ülnek a turisták, s minden előadás teltházas, mert annyira érdekes a sólymok, a sasok, s a baglyok reptetése.

A betanított hatalmas méretű madarak olyan produkciókat adtak elő, hogy tátva maradt a szánk. Akadt például olyan sas, amelynek szárny fesztávolsága meghaladta a 2 és fél métert, az állat hosszan körözött a magasban a lelátó fölött, majd hihetetlen pontossággal csapott le egy rókafarokra, amit az idomár rángatott maga mellett a színpadként szolgált gyepszőnyegen.

A nyitott „stadionban” a madarak sokszor úgy repültek el a közönség feje felett pár centivel, hogy le kellett húzni a fejünket, nehogy belénk ütközzenek, de persze ez nem fordulhatott volna el, mert valamennyi madár látása olyan éles, hogy nem tévesztenek irányt. Az idomárok hatalmas bőrkesztyűs karuk kitartásával fogadják a száguldó madarakat, amelyek jutalma minden esetben egy finom húscafat.

A sólyom-show után megnéztük a ketrecekben tartott hatalmas madarakat nyugalmi állapotukban is, s örömmel láttuk, hogy több nyelven, így magyarul is vannak információk az állatokról. Sőt sztorik is. A legkedvesebb talán az a történet, amikor az egyik sas elszabadult, s a városban egy rendőrautó tetején landolt, majd leugrott a földre és a karvaly csőrével kiszaggatta a kocsi gumikerekeit. A rendőrök csak tehetetlenül nézték a jelenetet.

A show végén lehet közös fényképeket készíteni a sólymokkal, sasokkal, a gyerekek a legkisebb, mindössze pár centis, de már felnőtt baglyot szeretik a legjobban, annyira édes. Meg is örökítettem.

Mivel a várban gyermekjátszótér, s étterem, kávézó, s kocsma is van, így akár egy teljes napot is el lehet tölteni nyugodtan. Érdemes panoráma képeket készíteni a várból a környékről, például a tóstrandról, vagy a csodás almáskertekről, szőlőbirtokokról, tök-földekről.

Fontos tudni, hogy a vár október 31 után télen nincs nyitva, s a következő tavasszal indul itt újra az élet.

www.dieriegersburg.at