Sabotin – a Béke Parkja

Stratégiai szempontból a fekvése miatt a Görztől (Goriziától, Nova Goricától) északra, az Isonzó jobb partján emelkedő Monte Sabotino (Sabotin-hegy) jelentős szerepet játszott a városnál kialakított osztrák–magyar hídfő védelmében

1916 augusztusában, a 6. isonzói csata során az olasz hadsereg elfoglalta a hegyet, s egyben Görz városát is. A hegyet lövészárkok és kavernák hálózata borítja, amelyeket az osztrák–magyar és az olasz hadsereg épített. Fekvése miatt a Sabotin kiváló kilátást nyújt, ahonnan megcsodálhatók a Sveta Gora- (Monte Santo-) és a Škabrijel- (Monte San Gabriele-) hegyek, a Vipava völgye, a Karszt-vidék, Friuli–Venezia Giulia síksága, a Nova Goricától északra fekvő Goriška Brda régió és a Júliai-Alpok, de ez egyben a kerékpározók kedvelt területe is. Viharos történelme és természeti látnivalói miatt ez Goriško régió egyik jelentősebb kirándulópontja.

Megközelítés: A Tolmin–Nova Gorica főúton dél irányban haladva Plave faluban kövesse a Goriška Brda felé vezető utat. A következő, Vrhovlje pri Kojskem nevű faluban a leágazónál kanyarodjon balra a Sabotin-hegy irányába, majd kb. 4 km után a turistaházhoz érkezik. Délről indulva Solkanban az irányt Goriška Brda felé vegye, majd Gonjače faluba érkezve kanyarodjon jobbra Plave felé. Hamarosan a Sabotinra vezető leágazóhoz ér, majd kb. 4 km után a dombon álló turistaházhoz érkezik.
www.sabotin-parkmiru.si
www.slovenia.info