Toma’s Wine Cellar

Kutaiszi külvárosában található a gasztronómia grúz fellegvára.

Ha valaki a Tripadvisor felületén keresgél, hogy a georgiai Kutaisziben melyik a legjobb étterem, akkor lépten-nyomon azzal találkozik, hogy a Toma’s Wine Cellarba kell menni ebédelni vagy vacsorázni.

A pandémia előtt ebéd- és vacsoraidőben is kétszer megtelt ez a pinceétterem, amely egy kutaiszi külvárosi családi ház alagsorában található, s most a Covid harmadik hulláma után is sok itt a vendég.
A házigazda, Toma jogi végzettségű, de inkább borászattal és gasztronómiával foglalkozik, bevonva az egész családját az üzletbe. A szüleitől örökölt fél hektár szőlőterületet, itt termeszt fehér és vörös szőlőket, s az ebből készült bort a saját 24 fős éttermében értékesíti. Készít hagyományos grúz eljárással, amforában bort, de európai stílusú nedűket is csinál, mind finom.

A unIQue magazin stábja Toma személyes meghívását élvezte egy vacsorára. Eddig 80 országból jártak már a jogászból lett vendéglősnél, aki tökéletesen beszél angolul, természetesen a listából nem hiányzott Magyarország sem. Tománál csak előre készített menüt lehet fogyasztani, amit nagyon jó áron ad, egy komplett vacsora elő- és, főételekkel, desszerttel és borokkal csak 50 grúz lariba kerül fejenként, ami kb. 5000 forintnak felel meg.

Fontos tudni, hogy Toma édesanyja főz, így a házi koszt garantált. Toma felesége a 6 hónapos Olívia lányukkal van elfoglalva, de ha sok a vendég, akkor azért besegít a férjének. Sürög-forog, felszolgálja az ételeket, s a vacsora végén a cha-cha törkölypálinkát.
Ilyen ízletes ételeket, mint amilyet a Toma’s Wine Cellarban kínálnak nem nagyon lehet találni máshol Kutaisziben, büszke lehet magára a család. A vendégek minden étel receptjét elkérik, de a vendéglátók nem árulják el a titkot. Egyedül a khacapuri esetében van kivétel, Toma megsúgta, akkor lehet hasonló ízvilágot teremteni otthon, ha 50% mozarella és 50% feta sajtot használ valaki a speciális grúz étel elkészítéséhez a saját konyhájában.

Toma’s Wine Cellar
Sergo Kldiashvili 34 4600 Grúzia, Kutaiszi
E-mail: tomaswinecellar@gmail.com
https://www.facebook.com/TomasWineCellar/