Hogyan okoz elhízást a rossz májműködés?

A fogyókúra sikere nagymértékben függ a zsíranyagcserétől! Sokan nem tudják, hogy a jó zsíranyagcsere pedig a jó emésztéstől, a megfelelő enzimtermeléstől, az elégséges epesav kiválasztástól, és a jó májműködéstől függ.

Az már közismert, hogy a máj testünk fő méregtelenítő központja és az anyagcsere szabályozásának legfontosabb eleme. A méreganyagok kiválasztása mellett számos egyéb funkciója is van. Most a zsíranyagcserével kapcsolatos működését emeljük ki. Többek között a máj termeli a koleszterint, a zsírok lebontásáért felelős epét, illetve tartja karban a fehérje- és szénhidrát-anyagcserét.


Tehát, ha a májunk nem működik megfelelően, akkor az nem csak túlsúlyt, hanem számos egyéb egészségi problémát is okozhat.


Napi szinten körülvesz sok környezeti, és lássuk be, fogyasztói szokásokkal kapcsolatos ártalom. Ilyen, a szervezetünk integritása, a hormonháztartásunk és a mikrobiom szempontjából sem kívánatos vegyületek: a permetezőszerek, szintetikus festékek, oldószerek, tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, illatosítók, a kozmetikumok számos összetevője, az alkoholfogyasztás, mesterséges élelmiszer-adalékanyagok, víz- és légszennyezés, stb. Ezek testidegen vegyületeket a szervezetünk számára. Az erre specializálódott sejtek toxinként, azaz méreganyagként könyvelik el.A klinikai kutatások szerint a szervezet előszeretettel különíti el ezen bio-toxinokat a zsírszövetekbe, ezért sem könnyű zsírból fogyni, pedig csak abból érdemes! Emiatt zajlanak folyamatos gyulladások a zsírsejtekben, mert az immunrendszer falósejtjei (makrofágok) igyekeznek kiiktatni a méreganyagokat a zsírsejtekből. Most talán már kezdjük érteni, miért állítják a kutató orvosok, hogy a zsírszövet az immunrendszer 40%-át teszi ki.

 


A méreganyagok túlterhelik a vesék szűrő és vizeletkiválasztó képességét, illetve a májunk méregtelenítő képessége is jelentősen romlik.


A nem megfelelő májműködésből adódó rossz zsíranyagcsere miatt pedig felhalmozódnak a zsírpárnák.


A zsírbontás képessége nélkül, pedig lehetetlen a zsírégetés! Így a torna, a mozgás hatására sem tudunk sokszor látványosan fogyni! Ha történik is súlyvesztés, nem zsírból fogunk fogyni, pedig az egészségünk szempontjából az lenne a cél!

 

Amennyiben segítjük a máj méregtelenítő folyamatait, és védjük a májsejteket a szabad gyökök sejtkárosító hatása ellen is, ezzel segítjük azok regenerálódását, ezáltal megújult erővel lesznek képesek ellátni a feladataikat. Helyreáll a zsírbontás, ezzel segítve a súlyvesztés hatékonyságát diéta alatt.

Ehhez segítségünkre lehetnek minőségi étrend-kiegészítők, olyan fűszer- és gyógynövények, amelyek már több száz éve bizonyítják a májméregtelenítő és antioxidáns, sejtregeneráló hatásukat.

Ilyen például a:
Máriatövis (hatóanyaga a Szilimarin),
Rozmaring (hatóanyaga a Karnozidsav),
Kurkuma (hatóanyaga a Kurkumin),
Articsóka (hatóanyaga Cinarin).

Méregtelenítés idején érdemes diétázni, ezt viszont megnehezíti az állandó éhségérzet.

Nagy segítség lehet a Garcinia Cambogia hatóanyaga a hidroxi citromsav (60%), a diétázás alatt oly áhított étvágycsökkentésen kívül mérsékli a szervezet zsírraktározó képességét is!

A Keserűnarancs pedig segíti a szénhidrát- és zsíranyagcserét, a zsírok lebontását, hozzájárul az egészséges zsírszövetek fenntartásához, ezáltal segíti a normál testsúly karbantartását.


Ezek közül a növények közül sajnos nem sok szerepel rendszeresen a magyar konyha alapanyagai között, illetve, ha fogyasztunk is belőlük egy keveset, a bennük lévő hatóanyag elenyésző.
Mert nem mindegy, hogy a hatóanyag növényi levélből, szárból, virágból, vagy gyökérből származik.
Az sem elhanyagolható, hogy a máj méregtelenítésére és sejtjeinek regeneráláshoz nem elég szárított növényi port használni, hanem a valós hatás érdekében érdemes standardizált, nagy hatóanyag tartalommal rendelkező extraktumokat fogyasztani.

 

A fenti termékeket azért ajánljuk mert, manapság nehéz eldönteni mely étrend-kiegészítőket merjük megvenni! Ezen termékek alapanyagainak származását, a biztonságos gyártási technológiát, a természetes összetevők magas hatóanyag-tartalmát ismerjük, tehát ezek garantáltan magas minőségű termékek! Mindegyik termék OGYÉI notifikált, és szerepel a gyógyszertárak biztonságos-terméklistáján!
www.everlife.hu

Ugyanis a nem megfelelő májműködés mellett túl sok trigliceridet, azaz vérzsírt termel a máj, amit az inzulin, mint raktározó hormon ismét, főleg hasi zsírpárnákba fog bespájzolni. Így a fogyókúra után gyorsan visszakúsznak a kilók, bekövetkezik a jojóhatás. Ettől az ördögi körtől retteg minden fogyókúrázó, teljes joggal!
Azért is fontos a tudatos és jól felépített fogyókúra, mert nem csak az esztétikumról, hanem a testünk egészséges működéséről és jó ellenálló, valamint védekezőképességéről szól!

Tihor-Herczeg Kyra
táplálkozástudományi szakértő
az Amerikai Anti-Aging Orvosi Akadémia tagja