Recirquel: My Land

A nemzetközi hírű hazai újcirkusz-társulat, a Recirquel My Land című produkcióját 2018 augusztusában a világ egyik legrangosabb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Festival Fringe keretében mutatta be, ahol a kritikusok több ezer produkció közül a legjobbnak ítélték. A Vági Bence által rendezett előadás az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba, és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. A produkció egy új előadó-művészeti műfaj, a cirque danse kiteljesedése, de nemcsak műfaji szempontból tekinthető unikálisnak: ez a Recirquel első olyan darabja, amelyben kizárólag külföldi vendégművészek szerepelnek. Vági Bence hét, a maga zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket – hagyományokat, szabadságot és szerelmet – kutatva hozták létre a produkciót.

A MÜPA szervezésében 2021. szeptemberében Magyarországon is bemutatták ezt a különleges attrakciót. A balett, a kortárs tánc és a cirkusz találkozása nagy sikert aratott, minden előadást vastaps kísért. A látvány és a hangzásvilág egyaránt eltért a megszokottól. Szinte túlvilági fényben, iszonyatosan hangos zenére dolgoztak a színpadon az artisták nagy szenvedéllyel, szinte rituális hangulatban. Lassú mozdulatokkal, bámulatos módon csavarták ki a testüket az erőemelő akrobaták, elképesztő fizikai teljesítményt láthattak a nézők, a szereplők minden izma, csigolyája szinte külön táncot lejtett miközben a kezükön állva, vagy egymáson fekve mutattak be bravúrjaikat. A zsonglőr számok sem a cirkusz világából ismert koreográfia szerint zajlottak, hanem máshogy, misztikusan, sportosan, vadul, a labdák reptetése szinte háborúvá vált. Az előadás létrás száma sodró volt, az ingatag eszközön úgy táncolt az artista, mintha a földön lett volna.

Akik látták már a Cirque de Solieil előadásait, s a kanadai cirkusz fergeteges világához szoktak, azoknak kicsit lassúnak tűnt ez az előadás, de csak azoknak. S persze nem lehet összehasonlítani egy százmillió dolláros produkciót a Művészetek Palotája előadásával…
Közreműködők. Artisták: Rodion Drahun, Roman Khafizov, Sergii Materynskyi, Yevheniia Obolonina, Andrii Pysiura, Mykola Pysiura, Andrii Spatar. Alkotók. Zene: Szirtes Edina, Terjék Gábor. Népzenei szakértő: Both Miklós. Cirkusz-szakértő: Kristóf Krisztián.