Alte Alm – Tauern szeszfőzde – Tauern ínyencbolt az ausztriai Obertauernben!

Az osztrák síparadicsomban, Obertauernben található 1638 méter magasságban a Schaidberg sífelvonó közvetlen közelében az Alte Alm hütte, amely nemcsak étterem, hanem itt működik a Tauern szeszfőzde is, valamint a két tulajdonos, Petra és Niki Kirchgasser pálinka- likőr és ínyencboltja.

Az Alte Alm:

Az Alte Alm hosszú évek óta a Kirchgasser család tulajdona. A családi vállalkozás mindig is nagy odaadással, a vendég iránti elkötelezettséggel, hagyománytudattal, szívvel és lélekkel működött. Petra és Niki nagy tisztelettel vigyáznak értékeikre, az éttermi vállalkozásuk mellett saját állataikra, s fontos tudni, hogy erdőket, valamint réteket is kezelnek. A természet a legnagyobb kincsük, ezért is nagyon fontos számukra, hogy elsősorban regionális termékekkel dolgozzanak.
A tradicionális osztrák ételek és italok mellett válogatott regionális specialitásokat is készítenek az Alte Almban.
A Kirchgasser család számára fontos, hogy a minőségtudat erősítése érdekében egyre több kiváló mezőgazdasági terméket kínáljanak vendégeiknek saját radstadti „Schmiedlehengut” farmjukról, valamint a gondosan kiválasztott osztrák gazdáktól.

A Tauern szeszfőzde:

Közvetlenül az étteremben található Ausztria legmagasabban fekvő pálinkafőzdéje, a „Tauernbrennerei”, így lehetőség van arra, hogy élőben ottlehessen a vendég, amikor a gyümölcscefrét lepárolják. A földalatti cefrepincében kizárólag kézzel szedett, kiváló minőségű osztrák gyümölcsöket dolgoznak fel. Az olyan klasszikus termékeket, mint az alma, körte, szilva, kajszibarack, birsalma stb., betakarítás után megmossák és feldarabolják a gyümölcsmalomban. A gyümölcshúst élelmiszerhigiéniai minőségű excenteres csigaszivattyúval fermentációs tartályokba juttatják, s ezekben szállítják.
Körülbelül 14 nappal a macerálás után az alkoholos erjedés véget ér. Innen a cefrét rozsdamentes acélcsöveken keresztül közvetlenül a lepárlóba pumpálják. Ennek űrtartalma 150 liter. A feltöltött rézkazán fűtése elektromos módon történik. Egy desztillációs folyamat körülbelül 3-4 órát vesz igénybe. A jó gyümölcsminőség és az optimális erjedés mellett kiváló alkohol készül a lepárlási eljárással. Ennek minőségét és tisztaságát érzékszervileg ellenőrzi a két képzett sommelier.
A finom pálinkák mellett hordóban érlelt pálinkák, valamint házi készítésű likőrök és szeszes italok is előállításra kerülnek.
Természetesen az Alte Alm törzsvendégeit és a kíváncsivá vált vendégeket különféle pálinkakóstolókkal várják a hüttében.

A Tauern ínyenc bolt:

A Kirchgasser család mindig is ismert volt kiváló regionális termékeiről és ételeiről. A saját szarvasmarha nevelése, a saját kertből való betakarítás vagy a regionális gazdálkodókkal való együttműködés soha nem volt trend, sokkal inkább alapvető hozzáállás. Petrának és Niki Kirchgassernek az volt az alapötlete, hogy az Alte Alm vendégeinek saját készítésű termékeiket kínálják.
Egy kis tanyasi bolt megvalósításának ötletéből alakult ki az ínyencbolt létrehozása, ahol a saját mellett más regionális termelők is bemutathatják válogatott gourmet termékeiket. Az ínyencboltot sok szeretettel és szenvedéllyel üzemelteti a Kirchgasser család.

Ezek vagyunk mi:

Niki Kirchgasser
Niki számára mindig is fontos volt az ételek és italok minősége, ezért 2001-ben úgy döntött, önálló vállalkozó lesz, és házi főzeteket, valamint a nagymama receptje szerint készült ételeket árusított. Niki számára nagyon fontos a természettel való szoros kapcsolat és a vadon élő állatok gondozása. A gyerekek, a farm és a kis fűrészüzemük mellett szívesen tölti idejét az ínyencboltban, az Alte Almban, ahol a finom szeszesitalok lepárlásával is foglalkozhat.

Petra Kirchgasser
A pálinkás sommelier képzés annyira megerősítette Petra pálinka és likőr iránti szeretetét, hogy azóta is ennek a szenvedélynek szenteli sok idejét. Petra szívében központi helyet foglal el a regionális élelmiszerek feldolgozása is, amelyeket a Tauern ínyencboltban is meg lehet vásárolni.
Petra azért is képezte magát, hogy a saját gyümölcsfáikat szakszerűen tudja gondozni és hatni tudjon a gyümölcsök minőségére.
Petra nagyon szeret a vendégei között lenni, s indent megtesz, hogy jól érezzék magukat. A népszerű pálinkakóstolókon is lelkesen dolgozik.

Ha valaki Obertauernben síel, vagy nyáron itt kirándul, feltétlenül keresse fel az Alte Alm hüttét, kóstolja meg a fínom falatokat, s a pálinkákat. illetve vásároljon au ínyencboltban, hogy haza is vihessen regionális termékeket.


Tauernbrennerei/Alte Alm
Familie Kirchgasser
Alte Alm GmbH ·
A-5562 Obertauern · Alpenstraße 5 · Ausztria
Telefon: +43 6456 7479
E-mail: info@tauernbrennerei.at
www.tauernbrennerei.at